Afrika ikiye ayrılıyor: Bilim insanları nedeninin buldu

Araştırmacılar, Afrika Kıtası’nın Ayrılmasını Tetikleyen Yeni Bir Kuvvet Keşfetti

Glasgow Üniversitesi’nden araştırmacılar, Kenya’daki Menengai jeotermal sahasında gerçekleştirdikleri çalışma sonucunda, Afrika kıtasının ayrılmasını tetikleyen asıl gücün yeryüzünden çok daha derin bir kaynaktan geldiğini tespit etti. Yapılan araştırmalara göre, süper magma yükselmesi olarak adlandırılan devasa sıcak kaya kütlesi, bu ayrılmanın ana sebebi olarak belirlendi.

Daily Mail’de yer alan habere göre; Araştırma ekibi, neon izotoplarını kullanarak bu enerjinin yüzeyden değil, çekirdek-manto sınırından kaynaklandığını doğruladı. Çalışmanın lideri Prof. Fin Stuart, “Derin Dünya’nın yüzeye nasıl etki ettiğini, taşınan kısmın miktarını ve Dünya yüzeyindeki büyük topografik yapıların oluşumunu anlamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu devasa sıcak kaya kütlesi, yerkabuğundaki çatlakları genişletirken aynı zamanda Afrika kıtasının yükselmesine neden olmaktadır. Araştırmacılara göre, bu durum ilerleyen milyonlarca yıl içerisinde Somali, Doğu Etiyopya, Kenya ve Tanzanya gibi ülkelerin ayrılarak yeni bir kıta oluşturabileceği düşünülmektedir.

Bu jeolojik süreç aynı zamanda yeryüzünde de etkisini göstermektedir. 2005 yılında Etiyopya’daki Afar bölgesinde meydana gelen 400’den fazla depremin ardından 60 kilometrelik bir yarık oluşmuştur. Ayrıca 2018 yılında Kenya’daki Büyük Rift Vadisi’nde oluşan dev yarık, ulaşımı aksatmış ve kıtadaki ayrılmanın ne kadar etkin olduğunu gözler önüne sermiştir.

Araştırmacılar, Kızıldeniz ve Hint Okyanusu’nun sularının zamanla bu yarıkları doldurarak yeni bir okyanus oluşturacağını öne sürmektedir. Deniz bilimci Ken Macdonald, “Aden Körfezi ve Kızıldeniz’in suları, Afar bölgesine ve Doğu Afrika Rift Vadisi’ne akarak yeni bir okyanus oluşturacaktır” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Related Posts

NASA’dan Mars’ta her şeyi değiştiren keşif!

NASA’nın Mars keşif aracı, Kızıl Gezegen’de bugüne kadar elde edilen verileri altüst eden bir keşfe imza attı.

İnsan zihnini taklit eden Centaur bilim dünyasında tartışma yarattı

Araştırmacılar, 60 bin kişinin katıldığı 160 psikoloji çalışmasından elde edilen 10 milyonun üzerinde veriyle eğittikleri Centaur isimli yapay zekâ sisteminin, insan davranışlarını farklı senaryolarda başarıyla öngördüğünü duyurdu. Hafıza …

Buzulların altında volkanik sır! Derinliklerindeki gizem:

Antarktika, dünyanın en soğuk ve en gizemli kıtası, bilim insanlarını bir kez daha şaşırtmayı başardı. Yeni bir araştırmada, kıtanın en büyük buzul tabakasının altında aktif bir volkanik sıcaklık kaynağı tespit edildi. Bu keşif, hem küresel iklim …

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

Tesla’nın sürücüsüz taksi uygulaması Teksas’ta başladı

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın Üst Yöneticisi (CEO) olduğu otomobil şirketi Tesla, uzun süredir beklenen sürücüsüz taksi uygulamasını Teksas’ın Austin kentinde başlattı.

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.