Kardiyoloji uzmanı uyardı: Gece çarpıntısını hafife almayın

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Adnan Köşüş, birçok insanın zaman zaman kalp çarpıntısı yaşadığını, ancak özellikle uykuda veya istirahat halindeyken ortaya çıkan çarpıntıların önemli olduğunu söyledi. Uzman Doktor Köşüş, bu tür çarpıntıların ciddi kalp ritim bozukluklarının işareti olabileceğini belirtti.

Kritik Ritim Bozukluklarına Dikkat

Kalp çarpıntısının, normalden daha hızlı, düzensiz veya güçlü bir şekilde atması olarak tanımlandığını belirten Köşüş, gece yaşanan çarpıntıların sıkça ‘paroksismal supraventriküler taşikardi’ (PSVT) ve ‘atriyal fibrilasyon’ gibi ritim bozukluklarından kaynaklanabileceğini söyledi. “Atriyal fibrilasyon gibi bazı düzensiz ritim bozuklukları sessizce ilerleyebilir. Ancak zamanla felç ve kalp yetersizliği gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Uykudan çarpıntıyla uyanmak bu rahatsızlıkların ilk belirtisi olabilir. Bu nedenle erken teşhis hayati önem taşır,” dedi.

Tansiyon, Tiroid ve Stres Faktörleri Etkili

Her çarpıntının kalp kaynaklı olmadığını vurgulayan Köşüş, “Hipertiroidi, anksiyete bozuklukları, kansızlık (anemi) ve aşırı kafein tüketimi de gece çarpıntılarına sebep olabilir. Özellikle genç bireylerde panik atak ve stres nedenli çarpıntılar sıkça görülür. Ancak burada dikkat edilmesi gereken, ciddi bir kalp durumunun gözden kaçırılmamasıdır,” dedi.

Teşhis Sürecinde EKG ve Holter Kaydı Önemli

Gece çarpıntılarının teşhisinde 24 saatlik ritim kaydı (Holter monitörü), EKG ve kan testlerinin temel teşhis araçları olduğunu belirten Dr. Köşüş, “Hastanın şikayetlerini detaylı olarak değerlendirdikten sonra, ritim bozukluğunun olup olmadığını belirlemek için EKG ve holter cihazı kullanılır. Aynı zamanda tiroid fonksiyonları, kansızlık ve vitamin eksiklikleri de araştırılır. Elde edilen bulgulara göre kişiye özel bir tedavi planı hazırlanır,” şeklinde konuştu.

Tedavi Kişiye Özel Olmalı

Ritim bozukluklarında ilaç tedavisi, ablasyon prosedürleri ve yaşam tarzı değişikliklerinin öne çıktığını aktaran Köşüş, gece çarpıntısı yaşayan bireylerin mutlaka bir kardiyoloji uzmanına danışması gerektiğini vurguladı. “Özellikle ani kalp ölümü öyküsü olan aile bireyleri için bu durum büyük risk taşıyabilir. Gece çarpıntısını basit bir stres belirtisi olarak görmek yerine, uzman görüşü almaları, potansiyel tehlikeleri engellemek açısından son derece önemlidir,” dedi.

Related Posts

Tatlı krizlerinin gerçek sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız

Bilim insanları, dilimizde yer alan tatlı tadı algılayan özel reseptörün üç boyutlu yapısını ilk kez haritalandırdı. Bu keşif, şeker isteğimizin kökenini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu bilginin obeziteyle savaşta önemli bir adım olabileceğini söylüyor.

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?

Sohbet robotları ile dertleşmek ruh sağlığı sorunlarına çözüm olabilir mi?

Menopoz sonrası her 10 kadından 1’i risk altında!

Menopoz sonrası dönemde ortaya çıkan vajinal kanamaların çoğu zaman masum olduğu düşünülse de, her 10-15 vakadan birinde rahim kanserine işaret edebiliyor. Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, erken tanının önemine dikkat çekiyor

Bakan Memişoğlu’ndan “vücut kitle indeksi” paylaşımı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında kendi vücut kitle indeksi ölçümünü de yaptırdığını belirterek, “Biraz fazlamız varmış. İş başa düştü, her gün yürüyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Kalp gribi mi kalp krizi mi: Grip sandınız kalpmiş

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle genç ve orta yaşlarda daha sık görülen kalp gribine (miyokardit) karşı önemli uyarılarda bulundu. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ardından göğüs ağrısı, nefes darlığı ve çarpıntı şikayetlerinin devam etmesi halinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Boztosun, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguladı.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.