Tarlada isyan: ‘Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz’

Aydın’da Dolu Yağışı Çilek Üreticilerini Mağdur Etti

Türkiye genelinde etkili olan dolu yağışı, Aydın’daki tonaj yapmış durumdaki çilek tarlalarına da zarar verdi. Naylonların bitim yerinde açıkta kalan çilekler, tamamen çürüdü.

Üretici Türkan Sarıkaya, çilek dikiminin zor ve maliyetli bir iş olduğunu belirtirken, en büyük sıkıntılarının arasında artan girdi maliyetleri ve ürünlerinin tarlada düşük fiyata satılması geldiğini ifade etti.

Sarıkaya, tarladan 40-50 liraya alınan çileğin pazarda 100 liraya satıldığını belirterek, aradaki uçurumun kendilerine değil, aracılara yaradığını dile getirdi.

Girdi maliyetlerinden dert yanan Sarıkaya, “Mazot, gübre, işçilik her şey çok pahalı. Tarla kiraları da arttı. Bu işin içinden çıkamıyoruz. İşçilere günlük 900 TL yevmiye verdiği işçilerin topladığı çileğin miktarı 100-150 kilo arasında değişiyor. Bu miktar maliyeti karşılamıyor. İşçilerin daha fazla kazanmasını istiyoruz ama onların eline de fazla bir şey geçmiyor. Aracılar kazanıyor, biz ve işçiler mağduruz” şeklinde konuştu.

Geçen yıla kıyasla zirai ilaç fiyatlarının yüzde 100 zamlandığını dile getiren Sarıkaya, “Sadece bu 5 dekar yere ilaç atmanın maliyeti 20 bin lirayı buluyor. Sulama da elektrikle yapılıyor, elektrik faturaları çok yüksek. Fidan parası, tarla parası derken elimizde bir şey kalmıyor” dedi.

“BİZ ARTIK ET SÜT ALAMIYORUZ”

Tarlada çalışan işçilerden biri, günlük 700 lira yevmiye aldığını belirterek, “Biz artık et, süt, yoğurt alamıyoruz. Her şey çok pahalı. Ev kiraları 10-15 bin lira olmuş. Biz de mağduruz, mal sahipleri de” şeklinde konuştu.

Bir diğer işçi olan Saniye Ayhan, sabah 04.00’te kalkıp 06.00’da işe başladıklarını ve öğlen 13.00’te işi bitirdiklerini söyleyerek, “Günlük 900 lira yevmiye alıyoruz, bunun 200 lirası dayıbaşına gidiyor. Bu para geçinmeye yetmiyor. Hayat çok pahalı. Kurbanlık almak istedik, dananın hissesi 25- 28 bin lira dediler, nasıl alacağız? Geçen gün yağan dolu mal sahibine de çok zarar verdi” şeklinde konuştu.

Bir kadın işçi ise çilek toplama sürecini anlatarak, “Sabah 05.00’te geliyoruz, öğlen 14.00 gibi çıkıyoruz. Ocak sonunda ekiyoruz, mayıs sonuna kadar topluyoruz. Kazandığımız yetmiyor. Altı çocuğum var, oğlum asker. Kızımla birlikte çalışıyoruz, küçük bir bebeğim de var. Biz çalışmazsak başka gelirimiz yok. Eskiden et alabiliyorduk, şimdi alamıyoruz. Bu sene kurban da kesemeyeceğiz. Elimizde hiçbir şey yok. Geçim çok zorlaştı. Bu şartlarda nasıl olacak bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Ula sarımsağında hasat başladı

Muğla’nın Ula ilçesinde coğrafi işaret tescilli sarımsağın hasadına başlandı.

Bakan Yumaklı duyurdu; 7 bin 160 proje kabul edildi! Toplam 10,2 milyar TL hibe desteği

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, kırsal kalkınma yatırımlarını kararlılıkla sürdürdüklerini vurguladı. KKYDP kapsamında tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlar ile tarımsal …

‘Hürmüz kapanırsa petrol 300 dolara fırlayabilir’

İran ile İsrail arasında tırmanan gerilim, küresel enerji güvenliğini bir kez daha Hürmüz Boğazı’na kilitledi. Dünyadaki petrol arzının yaklaşık üçte birinin geçtiği bu stratejik geçidin kapanması ihtimali, petrol fiyatlarının 300 dolara kadar yükselebileceği endişesini gündeme getirdi.

Bedelli askerlik fiyatı fırlayacak! Temmuz’dan sonra ödemek isteyenlere büyük şok…

Bedelli askerlik ücretlerine zam geliyor. Başvuru yapmak isteyenler için sayılı gün kaldı. Temmuz ayından itibaren bedelli askerlik ücretlerinde artış uygulanacak. Şu an bedelli askerlik ücreti 243 bin 13 lira 44 kuruş olarak belirlenmiş durumda …

Norveç ticaret fazlasında sürpriz daralma

Norveç’in 2025 yılı Mayıs ayında verdiği dış ticaret fazlası, bir önceki yılın aynı dönemine göre 6.2 milyar Norveç kronu azalarak 46.1 milyar krona geriledi. Norveç İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, ihracat yıllık bazda yüzde 7.4 …

Otomotiv devi krizden çıkmak için her yolu deniyor: İşte yeni hamle

Finansal çıkmazda olan Nissan, Renault’ta bulunan yüzde 15’lik payından satış yapmak için harekete geçti. Nikkei gazetesinin bildirdiğine göre Nissan Motor CEO’su Ivan Espinosa, şirketin Fransız ortağı Renault’daki hisselerini azaltmayı planladığını …